"Wanneer ga je een boek schrijven Ingeborg, met al die mooie zinnen". Een veelgehoorde vraag in mijn trainingen. Nee, er komt geen boek. Wel hele mooie trainingen. Want hoe je iets zegt, of juist even niets zegt, is enorm bepalend voor het succes van het gesprek.
"Daar heb ik recht op!" Dat horen we veel binnen het sociaal domein. Logisch ook, want mensen hebben dit ook vaak gehoord van anderen. En daar ligt ook de sleutel: weerstand doe je samen.
"Eerst begrijpen, dan begrepen worden" vertelde Covey al. Wat mij betreft de basis van iedere communicatie. "Dus, u vertelt dat u er recht op heeft. Dat zegt u niet voor niets, vertel...?"
Hoe dit gesprek verder kan lopen en nog veel meer? Kijk in het trainingsaanbod!
"Ik vond de inwoner altijd gewoon lastig, nu snap ik wat mijn aandeel is. De tips en trucs van Ingeborg ga ik zeker gebruiken".
We komen veel weerstand tegen, aan de keukentafel en uiteraard ook daarbuiten. In deze training krijg je inzicht in hoe weerstand werkt, want de voordelen zijn (gelukkig hebben we allemaal weerstand, anders waren we nu allemaal ziek), en hoe je weerstand kan bieden aan de weerstand. Ook oefenen we deze dag met het omgaan met weerstand.
"ik vond het best spannend, maar ik heb nog nooit zoveel geleerd. Je krijgt echt een sleutel mee die bij jou past om het anders te doen. Echt een aanrader".
"oef, een trainingsactrice, dat vind ik spannend". Dat horen we veel, en is ook logisch. Het mooie is ook, dat we weten dat iedereen ontspannen de training weer verlaat, omdat het ook gewoon leuk is om op een veilige manier te oefenen en dingen uit te proberen.
Oefenen doe je nèt buiten je comfortzone. Het heeft helemaal geen zin om extreem te oefenen, daar leer je niets van (behalve angst voor trainingsacteurs). Dat doen we niet. Wat doen we wel? Iedereen bereidt zelf voor waar hij goed in is, en waar hij in zou willen leren. Wat we bijvoorbeeld veel horen is dat mensen goed zijn in luisteren, maar moeite hebben met regie houden in het gesprek. Dat gaat de deelnemer met Eva (de vaste trainingsactrice) oefenen in bijvoorbeeld het respectvol onderbreken. En je kan gelijk terugvragen welk gedrag je laat zien zodat je nu wel respectvol en duidelijk overkomt.
"ik dacht na 2 jaar ervaring dat ik het wel wist, maar wat heb ik veel geleerd van alle voorbeeld vragen. Het maakt echt uit hoe je iets vraagt en ik heb nu tijd over om alle onderwerpen te bespreken".
In deze dag gaan we aan de slag met je gesprek aan de keukentafel. Hoe kun je nu in korte tijd het echte verhaal boven tafel krijgen? Hoe kun je samen met de inwoner andere oplossingen bespreken? En wat mag je nu wel en niet als het om eigen financiële middelen gaat? En wat als een inwoner niets wil, wat doe je dan?
Al deze vragen en nog veel meer komen aan bod in deze training. Je leert het goede gesprek te voeren samen met de inwoner. Je leert af hoe je vriendelijk onduidelijk bent (we horen veel twijfel taal als eigenlijk, misschien, eventueel) en leren je aan hoe je vriendelijk duidelijk bent. Dat is de basis voor begrip van de inwoner.
We gaan alle leefgebieden af, en kijken welke vragen niet helpen, en welke juist wel. Je leert op een vriendelijke en duidelijke manier met aandacht voor de inwoner je gesprekken te voeren. En dat op zo'n manier dat je alle informatie hebt die je nodig hebt.