Wmo doe je zo

De Wmo 2015 bestaat al 10 jaar, en toch hoor ik veel vragen bij gemeenten. Logisch, want het is ook een complexe wet. Het indiceren van een rolstoel vraagt weer hele andere kwaliteiten en kennis dan het indiceren van begeleiding. Wat komt overeen? Het doen van goed onderzoek. Ik merk dat dit voor veel consulenten een hobbel is. Hiervoor heb ik een route kaart ontwikkelt, waardoor iedere stap (vanuit de CrvB) op een logische en speelse manier wordt gezet. Voor de beginnende Wmo - consulent een heel fijne handleiding! Maar ook ervaren Wmo consulenten zijn er super blij mee: "had ik dit maar 2 jaar eerder gehad!" vertelde een consulent laatst in de training. 

Begeleiding afschalen. 

Wanneer kun je begeleiding afschalen en wanneer niet? Hoe doe je dat? Door onderscheid te maken in stabilisatie doelen en ontwikkeldoelen. Helaas worden er heel veel (ik las laatst een verslag met 15 doelen voor een inwoner met een verstandelijke beperking) doelen opgeschreven. De inwoner heeft geen schijn van kans op een succeservaring. Hoe zo eigen kracht? De wetenschap leert ons, dat als je gezond bent het al heel ingewikkeld is om 3 doelen succesvol te behalen. 

En dan de kwaliteit van de doelen. "Inwoner zit lekker in zijn vel". Weer ontnemen we de inwoner de kans op een succeservaring, want wie zit nu altijd lekker in zijn vel? Durft u ja te zeggen? Doelen horen te gaan over wat de inwoner belangrijk vindt in zijn leven, doelen horen ook haalbaar te zijn voor de inwoner. En meetbaar, want we willen toe naar de succeservaring. Alleen dan wordt de veerkracht van de inwoner groter en groter.  

Trainingen

Wmo doe je zo, de basis

hele dag

"Dit had ik veel eerder moeten weten, dan had mijn werk als Wmo consulent zo veel makkelijker gemaakt!"

Wmo consulent, 2 jaar ervaring.

De basis training Wmo is er voor iedereen die op een gestructureerde manier de hulpvraag van de inwoner op een goede manier wil leren afpellen. We stappen in de trein en onderzoeken alle stations die nodig zijn voor je onderzoek. Dit doen we heel praktisch met veel praktijkvoorbeelden! 

  • Route kaart voor het onderzoek (5 stappen CrvB)
  • Stap1: Wat is er aan de hand? Hier komen de gesprekstechnieken aan bod, zodat de consulent weet welke vragen hij kan stellen, hoe hij regie kan nemen in het (keukentafel) gesprek. 
  • Stap 2: Voor welk probleem moet hier een oplossing komen? Hier gaan we in op de daadwerkelijke hulpvraag, die soms verborgen ligt.
  • Stap 3: Wie of wat kan dit oplossen? Hier komen de Wlz, ZvW, Algemeen gebruikelijke hulp en gebruikelijke zorg aan bod. Ook gaan we in op andere wet,- en regelgeving. Zo worden hulpmiddelen voor kinderen op school bijvoorbeeld door het UWV vergoed. 
  • Welke voorliggende voorzieningen zijn er, hoe boor je eigen mogelijkheden aan, hoe weet je of je het netwerk kan betrekken?
  • Stap 4: Voorliggende voorzieningen bij meldingen begeleiding (bijvoorbeeld ondersteuning administratie)
  • Stap 5: Maatwerkvoorziening. We gaan in op ZIN en PGB. Onderzoeken hoe iemand PGB vaardig is. En we gaan in op motivatie van het maatwerk. Deze moet deugdelijk en begrijpelijk zijn. Wat bedoelen we hiermee? En hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Slim indiceren

1 dag

"ik heb jarenlang van die algemene doelen gesteld. En inderdaad, als ik de inwoner een week later zou bellen zou hij zijn eigen doelen niet eens meer weten. Deze training heeft me de ogen geopend, en ik ga echt mee aan de slag"

Wmo consulent

"Tja, dan zit ik daar en dan zegt de zorgaanbieder dat er hard gewerkt is, maar dat er nog extra begeleiding nodig is omdat de doelen niet zijn behaald". Dit is een veel gehoorde uitspraak van de Wmo consulent. Ligt dat aan de zorgaanbieder? Ook, maar het ligt vooral aan ons zelf. Want wij stellen doelen die zo algemeen zijn dat ze nooit helemaal behaald kunnen worden. In deze training leer je hoe je de doelen praktisch kan maken en die van de inwoner zelf zijn. Je leert de kunst van de MAGIE (Meetbaar, Acceptabel, Gecommuniceerd, Inspirerend, Evaluatie). Je weet hoe je onderscheid kunt maken tussen leerdoelen en stabilisatie doelen. En het gesprek met de zorgaanbieder: inwoner en gemeente zeggen wat er moet gebeuren, inwoner kijkt samen met de zorgaanbieder hoe dit te bereiken. En zo kom je tot haalbare doelen en efficiënte inzet van iedereen!

De training combineert theorie met praktijk. Je werkt met casussen, praktijkvoorbeelden en interactieve werkvormen. Hierdoor vertaal je de opgedane kennis direct naar je dagelijkse werkpraktijk. Er is ruimte om eigen casuïstiek in te brengen.